Zortrax w czołówce rankingu innowacyjności “Rzeczpospolitej”

Zortrax zajął szóste miejsce w opublikowanym niedawno rankingu innowacyjności przygotowanym przez dziennik “Rzeczpospolita”. W tyle udało się zostawić takie marki jak Comarch, Ciech, czy Asseco. Jedynie 0,14 punktu zabrakło natomiast Zortraxowi do wyprzedzenia CD Projekt, światowego potentata na rynku gier komputerowych.

“Właśnie innowacyjność uczyniła z nas globalną markę”, mówił cytowany przez “Rzeczpospolitą” Rafał Tomasiak, współzałożyciel i prezes zarządu Zortrax.

Szef Zortrax w rozmowie z dziennikiem podkreślił także, że firma, będąc częścią globalnej gospodarki, w dużym stopniu uniezależniła się od państwowego wsparcia. “Oczywiście dobrze, gdy Polska wspiera innowacyjnych przedsiębiorców, ale nie przeceniałbym znaczenia wsparcia, czy jego braku. Jeżeli produkt ma sens i tworzy wartość dla klientów, to odniesie sukces niezależnie od kraju, w którym był rozwijany”, komentował Rafał Tomasiak na łamach “Rzeczpospolitej”.

Wysoka innowacyjność Zortrax jest, zdaniem dziennika, częścią utrzymującego się ostatnich latach trendu zwiększania wydatków na badania i rozwój przez polskie firmy. W 2018 roku odsetek wydatków przeznaczonych na innowacje wyniósł w krajowych firmach 57 proc. w przypadku przedsiębiorstw usługowych oraz 37 proc. w sektorze przemysłowym. Wysokie miejsce w rankingu potwierdza, że Zortrax pozostaje pod względem innowacyjności w ścisłej czołówce.

Pełny tekst opublikowany przez “Rzeczpospolitą” można przeczytać tutaj.