Zortrax S.A. wystąpi na prestiżowej konferencji w USA

Przedstawiciele Zortrax biorą udział w jednej z najważniejszych konferencji poświęconych najnowszym badaniom w branży lotniczej i kosmicznej na świecie – IEEE Aerospace Conference 2022. Wydarzenie odbywa się w dniach 05.03-12.03.2022 w Big Sky w stanie Montana (USA). Zortrax S.A. w Stanach Zjednoczonych reprezentują Michał Siemaszko, Head of RnD oraz Jacek Krywko, Leader of Advanced 3D Printing Solutions. Pierwszy z nich 09.03 przedstawi wyniki prac inżynierów Zortrax nad drukiem kompozytowym w podwójnej ekstruzji opisane w artykule naukowym, który pomyślnie przeszedł proces peer review, dzięki czemu może być zaprezentowany na tym ważnym sympozjum.

Sektor kosmiczny stanowi jeden z głównych filarów rozwoju Zortrax S.A. Wartość światowego przemysłu kosmicznego jak i jego znaczenie w ujęciu druku 3D w ostatnich latach konsekwentnie rosną*. Zortrax od 2019 roku współpracuje z ESĄ, rozwijając technologię kompozytowego druku 3D na przemysłowej drukarce 3D Zortrax Endureal. Inżynierowie Zortrax, w ramach wspólnego projektu z Europejską Agencją Kosmiczną, jako pierwsi opracowali technologię druku 3D komponentów z wbudowanymi obwodami elektrycznymi i ścieżkami przesyłania danych przy użyciu dwóch mieszanek filamentu PEEK: Z-PEEK, oferowanego przez Zortrax komercyjnie, oraz przewodzącej prąd mieszanki PEEK dostarczonej przez Europejską Agencję Kosmiczną.

Gdy udało nam się osiągnąć opcję naprzemiennego druku 3D przy użyciu dwóch mieszanek PEEK na naszej drukarce 3D Zortrax Endureal, zespół RnD skupił się na doskonaleniu tej przełomowej technologii. Ponieważ wydrukowany we współpracy z ESĄ panel ze zintegrowanym obwodem elektrycznym będzie testowany na pokładzie satelity WISA Woodsat już tej wiosny, musieliśmy odpowiednio przygotować wydruki do lotu w kosmos. Próbki zostały poddane szczegółowym badaniom, które przeszły pozytywnie, dzięki czemu udowodniliśmy, że opracowana wraz z Europejską Agencją Kosmiczną technologia kompozytowego druku 3D może być z powodzeniem stosowana w branży kosmicznej.” – mówi Michał Siemaszko, Head of RnD w Zortrax S.A.

Wyniki badań i testów inżynierowie Zortrax opisali w artykule naukowym pt. „3D Printing CubeSat Parts with Power and Data Transfer Functionalities with Two Blends of PEEK”. Artykuł pozytywnie przeszedł tzw. „peer review”, czyli proces oceny pracy przez niezależnych recenzentów. Teraz rezultaty osiągnięte przez zespół Zortrax będą zaprezentowane przez Head of RnD firmy, Michała Siemaszkę, na IEEE Aerospace Conference 2022 w USA. Udział w konferencji pozwoli przedstawić kamienie milowe osiągnięte w projekcie druku kompozytowego, realizowanego przez specjalistów Zortrax i Europejskiej Agencji Kosmicznej, a także nawiązać relacje z najważniejszymi reprezentantami amerykańskiego środowiska przemysłowo-naukowego z branży lotniczej i kosmicznej.

W Big Sky każdego roku pojawia się około 700 delegatów z 20 krajów, wśród których znajdują się przedstawiciele amerykańskiego przemysłu lotniczego, m.in. Boeing i Lockheed, członkowie takich agencji rządowych, jak NASA czy DARPA oraz wielu znakomitych inżynierów i naukowców. Biorąc pod uwagę rangę wydarzenia oraz prezentowanych na niej dokonań jesteśmy przekonani, że nasza obecność pozytywnie wpłynie na popularyzację opracowanego przez nas rozwiązania.” – podsumowuje Jacek Krywko, Leader of Advanced 3D Printing Solutions w Zortrax S.A.

* wartość światowego przemysłu kosmicznego to obecnie ok. 350 mld dolarów, prognozuje się, że do roku 2040 ta wartość ma wzrosnąć do biliona dolarów – źródło: https://www.morganstanley.com/ideas/investing-in-space/