Rusza projekt „Innowatorzy”: Zortrax będzie wpierał organizacje studenckie i naukowe

Masz pomysł, który mógłby zostać zrealizowany dzięki wykorzystaniu druku 3D, ale nie masz odpowiednich zasobów? Druk 3D stwarza niemal nieograniczone możliwości, jest nieoceniony w wielu branżach od wzornictwa przemysłowego, mody, architektury przez motoryzację na medycynie i inżynierii kończąc. Zortrax, producent drukarek 3D, chce, żeby kolejne osoby mogły się o tym przekonać. Już 13 stycznia startuje akcja „Innowatorzy – druk 3D technologią przyszłości”.

Wspieramy ciekawe inicjatywy i chcemy pomagać w ich realizacji, dlatego oferujemy polskim organizacjom drukarki 3D do wykorzystania w różnorodnych projektach. Zależy nam, żeby dotrzeć do osób, które już realizują lub chcą zrealizować ciekawe przedsięwzięcia, a niekoniecznie mają zasoby, żeby móc działać – mówi Rafał Tomasiak, prezes Zortrax.

Zortrax zaprasza do współpracy organizacje prowadzące projekty – studenckie, naukowe, edukacyjne. Mogą to być fundacje, stowarzyszenia, koła studenckie czy uczelnie wyższe. Warunkiem jest wypełnienie odpowiedniego formularza zgłoszeniowego i przedstawienie pomysłu, który przekona Zortrax do współpracy.

Dzięki drukarkom Zortrax udało się już zrealizować kilka ważnych projektów, które były wcześniej wstrzymywane m.in. ze względu na ograniczenia finansowe. Druk 3D często jest zdecydowanie tańszą alternatywą dla tradycyjnych metod wytwórczych zarówno w procesie prototypowania, jak również produkcji docelowych elementów. Jednym z ostatnich przykładów jest Falectra, czyli pierwszy polski motocykl elektryczny. Jego pomysłodawca wykonał wirtualny projekt pojazdu, jednak szybko okazało się, że nie jest on wystarczającą podstawą dla inwestorów, by pozyskać finansowanie. Stworzenie działającego prototypu było niemożliwe ze względu na bardzo wysokie koszty. Samo wykonanie paneli tworzących zabudowę motocykla z laminatu było wyceniane na co najmniej 150 tys. zł, co znacznie przekraczało budżet. Ostatecznie projekt udało się zrealizować dzięki współpracy z Zortrax – części prototypu powstały na drukarkach 3D, a koszt całego procesu był niemal 7 razy niższy.

– To dowód na to, że druk 3D stwarza zupełnie nowe możliwości. Kolejnym takim projektem, o którym warto wspomnieć jest elektroniczna proteza ręki, której części zostały wydrukowane na naszej drukarce 3D przez uczniów Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu ze swoim wychowawcą. Mamy nadzieję, że dzięki akcji „Innowatorzy – druk 3D technologią przyszłości” znajdziemy wielu utalentowanych ludzi i kolejne fascynujące przedsięwzięcia. Część z nich z pewnością w przyszłości będzie mogła być wdrożona na większą skalę – mówi prezes Zortrax.

Zortrax chętnie angażuje się w działania edukacyjne – 11 stycznia w ramach projektu STEM organizowanego przez Politechnikę Warszawską przedstawiciele firmy poprowadzili warsztaty z druku 3D dla nauczycieli szkół ponadgimnazjalnych. Eksperci opowiedzieli o tym, czym jest druk 3D i jakie są rodzaje technologii w druku przestrzennym. Nauczyciele dowiedzieli się jakie są zastosowania druku 3D i co najważniejsze – w jaki sposób można wykorzystać go w edukacji. Podczas spotkania ogłoszony został również start nowego projektu Zortrax.

W ramach projektu „Innowatorzy – druk 3D technologią przyszłości” Zortrax oferuje wybrane modele drukarek 3D. Szczegółowe informacje o tym, co należy zrobić, aby wziąć w nim udział  dostępne są na stronie https://zortrax.com/pl/innowatorzy/.